marți, 16 aprilie 2013

Cinci sfaturi pentru protejarea rețelei wireless


Multitudinea de gadgeturi care necesită conexiune la internet a dus la creșterea numărului de rețele wireless de locuință. În plus, majoritatea funrizorilor de servicii de internet oferă echipamente wireless în custodie pe perioada contractului. Utilizatorii devin administratorii propriilor rețele, indiferent că la router se conectează un dispozitiv sau mai multe. Aceste rețele au intrat și în atenția atacatorilor cibernetici.    
„Majoritatea incidentelor de securitate sunt cauzate de lipsa parolei pentru conectare la rețeaua wireless sau folosirea unor algoritimi de securitatea eficienți, precum WEP. Dar securitatea rețelei locale nu se rezumă la protejarea accesului în rețea prin intermediul tehnologiei wireless. Un număr semnificativ de atacuri au loc de la distanță prin exploatarea unor vulnerabilități ale firmware-ului routerelor pentru rețele personale sau prin brute-forcing”, explică Bogdan Botezatu, senior e-Threat anlyst la Bitdefender. Iată câteva moduri prin care vă puteți proteja rețeaua wireless:
Schimbați imediat parola și numele de utilizator cu care se livrează routerul. Majoritatea routerelor sunt configurate să funcționeze imediat ce acestea sunt scoase din cutie și conectate la rețeaua de tensiune. Aceste echipamente vin cu un nume de utilizator și parolă implicite pentru fiecare brand în parte, deci oricine știe producătorul routerului poate încerca să se conecteze la interfața de gestionare de la distanță folosind datele de autentificare implicite oferite direct de producătorul routerului, sfătuiește specialistul Bitdefender.
Dezactivați imediat opțiunea de gestionare a routerului de la distanță. Majoritatea routerelor au o opțiune de gestionare de la distanță. E suficient ca un atacator să vă știe IP-ul public pentru a apela interfața de administrare de la distanță din browser. Dacă această opțiune e activată implicit, atacatorul va putea afla marca și modelul routerului și va ști ce tip de exploit să ruleze pentru a evita mecanismele de autentificare sau a modifica direct configurația routerului.
Asigurați-vă că rulați ultima versiune de firmware. Spre deosebire de sistemele de operare, firmware-ul routerelor se actualizează foarte rar sau chiar deloc, ceea ce lasă anumite breșe de securitate deschise, chiar dacă acestea sunt cunoscute. Asigurați-vă că aveți ultima versiune de firmware de pe site-ul producătorului. În cazul în care producătorul nu mai oferă actualizări pentru modelul dumneavoastră, orientați-vă către un firmware produs de terți, precum OpenWRT sau DD-WRT, mai spune specialistul în amenințări informatice de la Bitdefender.
Verificați permanent jurnalele de accesare și setările routerului. Chiar și atunci când luați toate măsurile de precauție, este posibil ca securitatea routerului dumneavoastră să fie compromisă printr-o tehnică de exploatare necunoscută anterior, fie prin interfața WAN, fie prin exploatarea calculatorului dumneavoastră. Inspectați periodic setările routerului dumneavoastră, în mod special serverele DNS folosite de router. Un potențial atac care reușește să modifice serverele DNS ar putea avea ca efectre direcționarea diverselor site-uri pe servere care găzduiesc pagini de phishing sau malware.
Nu neglijați securitatea fizică a routerului. Securitatea fizică a rețelei e la fel de importantă ca și securizarea software, în mod special atunci când routerul e amplasat într-un spațiu comun. Echipamentele de rețea destinate utilizatorilor casnici sau birourilor mici oferă acces total la rețea prin cablu. Este esențial să vă asigurați că o persoană neautorizată nu poate introduce un echipament de rețeasau un calculator în router. Cel mai simplu mod de a rezolva acest lucru implică folosirea unei cutii pentru echipamente electronice prevăzute cu încuietoare sau amplasarea routerului într-un spațiu închis, sfătuiește specialistul Bogdan Botezatu.
Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.