sâmbătă, 13 aprilie 2013

Samsung Galaxy S3 sau Apple iPhone 5


Pe scurt:  Samsung Galaxy S3 şi iPhone 5 sunt două dintre cele mai bune smartphone-uri disponibile pe piaţă. În ciuda diferenţelor majore de dimensiuni şi platforme hardware, cele două telefoane oferă performanţe apropiate, astfel că este dificil de stabilit un învingător cert.
Poate că o comparaţie între Samsung Galaxy S3 şi iPhone 5 va părea puţin deplasată, întrucât diferenţele dintre ele sunt destul de mari.
Unul are un ecran de 4.8”, fiind astfel cel mai mare smartphone de pe piaţă (cele de 5” intră deja la noua categorie phablet), în timp ce altul mizează pe un display de numai 4”. Unul foloseşte sistemul de operare Android, în timp ce al doilea are iOS.
Şi totuşi, atunci când vrei să-ţi cumperi un smartphone de top spre finalul anului 2012, una dintre primele întrebări pe care ţi le pui este ce să alegi între iPhone 5 şi unul dintre reprezentaţii de seamă ai universului Android.
Şi tocmai aici intră în scenă articolul de faţă dintre SGS3 şi iPhone 5, care are scopul de a evidenţia punctele forte şi slăbiciunile celor două dispozitive.




Construcţie şi design 


Prima deosebire pe care o vezi atunci când ai un Samsung Galaxy S3 şi un iPhone 5 în faţă este, evident, mărimea.

iPhone 5 este mai compact, mai subţire şi mai uşor, însă se simte mai bine în mână decât SGS3, acesta fiind poate principalul său avantaj. Chiar dacă ecranul este acum mai înalt la cei 4” ai săi, poţi să utilizezi în continuare telefonul cu o singură mână şi să acoperi lejer întreaga suprafaţă a ecranului cu degetul mare.

În schimb, în cazul lui SGS3, de multe ori vei fi nevoit să utilizezi ambele mâini pentru a atinge anumite porţiuni ale ecranului. Partea bună este ca toate butoanele importante au fost poziţionate inteligent pentru a fi accesate cu o singură mână, însă dacă ai mâinile mici cu siguranţă nu va fi foarte confortabil să manevrezi telefonul.

Ca design, iPhone 5 este mai robust şi câştigă puncte datorită sticlei şi a aluminiului de pe spate (chit că acesta, ca orice metal, se va zgâria OK), însă nu ai acces la acumulator şi nici nu poţi utiliza carduri de memorie. SGS3 are de asemenea un design atrăgător, însă capacul de plastic penalizează drastic frumuseţea, lucru parţial “iertat” prin faptul că ai acces la acumulator.

Ecran: greu de ales un câştigător

Probabil că una dintre diferenţele majore dintre SGS3 şi iPhone 5 din punct de vedere al specificaţiilor este ecranul. SGS3 are un display SuperAMOLED+ de 4.8” şi rezoluţie 720×1280 pixeli, în timp ce Apple a mizat pe un ecran IPS TFT de 4” şi rezoluţie 640×1136 pixeli.

În practică, cele două telefoane sunt complicat de separat: ambele au adoptat formatul 16:9 şi, chiar dacă iPhone 5 are o densitate mai bună a pixelilor, diferenţele sunt greu de sesizat. Totuşi, iPhone 5 are un ecran uşor mai luminos, mai eficient în lumina directă a soarelui şi cu o reproducere mai fidelă a culorilor. Culorile ecranului lui SGS3 tind să fie mai suprasaturate (ceea ce va fi apreciat de unii dintre voi), însă telefonul oferă unghiuri de vizibilitate ceva mai bune atunci când priveşti telefonul dintr-un unghi extrem.

Prin urmare, chiar dacă în ansamblu ecranul lui iPhone 5 este uşor mai performant, în utilizarea de zi cu zi diferenţele sunt greu de remarcat.

Hardware şi performanţe

Pe hârtie, SGS3 poate părea mai puternic decât iPhone 5, datorită platformei Exynos cu procesor quad-core, comparativ cu procesorul Krait dual-core. În practică, situaţia nu se prezintă deloc aşa, întrucât optimizarea hardware-ului cu platforma software este esenţială pentru obţinerea unor performanţe cât mai bune în utilizarea de zi cu zi.

Tocmai de aceea, Apple recuperează puternic, iar diferenţele de performanţă dintre SGS3 şi iPhone 5 sunt în cele mai multe cazuri suficient de mici pentru a putea fi neglijate.

Software şi interfaţa

SGS3 vine echipat din fabrică cu Android 4.0 IceCream Sandwich, care este pe punctul de a fi updatat la 4.1 Jelly Bean, la care se adaugă interfaţa proprietară TouchWiz, în timp ce iPhone 5 mizează pe noul iOS 6.

Diferenţele dintre cele două sisteme de operare au creat în timp una dintre cele mai aprinse polemici din industria IT, fiecare OS venind cu propriile avantaje şi dezavantaje. De exemplu, iOS 6 este mai intuitiv, mai simplu de utilizat de începători şi mai fluent, însă Android vine puternic din urmă la capitolul viteză şi oferă opţiuni variate de personalizare care sunt apreciate de utilizatorii avansaţi.

În privinţa aplicaţiilor, platforma iOS rămâne în continuare mai bogată în aplicaţii de calitate, iar cele care au şi versiune de Android, tind să fie mai scumpe in AppStore decât cele din Google Play Store. În plus, pentru moment multe aplicaţii de iOS nu sunt adaptate pentru noul ecran al lui iPhone 5, însă situaţia se va remedia în timp.

Merită menţionat şi că ambele telefoane vin cu anumite aplicaţii preinstalate, cele mai populare de pe Galaxy S3 fiind S Note, S Voice şi S Memo, precum şi uite de softuri Google, în timp ce Apple a creat numeroase aplicaţii standard pentru iOS, însă a renunţat la Youtube şi, mai ales, la Google Maps, pe care a înlocuit-o cu propria aplicaţie de hărţi (nu cred că are sens să mai discutăm despre calitatea acesteia).


Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.