Evoluţia tehnologică din ultimii ani cumulată cu avansurile în domeniul invenţiilor mobile, precum smartphone-urile sau tabletele, ar putea duce la revoluţionarea felului în care oamenii îşi vor trăi viaţa în fiecare zi.
În viitor tehnologia va permite populaţiei să îşi folosească maşinile personale sau să meargă la shopping doar prin intermediul atingerii unui singur buton.
Sarcina de a merge la cumpărături s-ar putea să se transforme pe parcurusul următorilor ani, tehnologia urmând să permită celor intersaţi să poată se se uite în frigider, fără a deschide uşa acestuia, pentru a observa ce alimente le lipsesc, notează CNN.
Mai exact, cu ajutorul telefoanelor inteligente sau a tabletelor, sarcinile de zi cu zi vor deveni lucruri banale cu aplicaţii specializate pentru fiecare în parte.
Schimbatul posturilor la televizor sau momentul deşteptării de dimineaţă ar putea fi alte două sarcini ce pot fi efectuate prin gadgeturile de care am ajuns să depindem.
"Smartphone-urile vor ajunge să fie de fapt nişte telecomenzi ale vieţilor noastre care vor controla absolut tot ceea ce facem. Indiferent că avem ceva de făcut în casă, că avem de rezolvat anumite aspecte financiare, smartphone-urile vor fi de fapt cele care vor face totul pentru noi", susţine Charles Golvin, analist în cadrul Forrester Research.
Potrivit Transparecy Market Research, sectorul automatizării cu gadgeturi în domeniul casnic va cunoaşte o creştere semnificativă, având şanse să ajungă în 2018 la o valoare de piaţă de 48 de miliarde de dolari, în condiţiile în care în momentul de faţă se află în apropierea cifrei de 11 miliarde de dolari.
"De fapt vorbim despre lucruri care pot fi controlate cu ajutorul tehnologiei, iar asta deschide de fapt o nouă piaţă, o nouă industrie", a declarat, potrivit sursei citate, Jonathan Collins din cadrul ABI Research.
În momentul de faţă există deja tehnologii şi dispozitive care permit utilizatorilor să controleze anumite lucruri din casă. Câteva exemple sunt îndreptate către sistemul inventat de Savon Systems prin care pot fi controlate draperiile sau luminile dintr-o încăpere, sau aplicaţii ca cea concepută de VIPER prin care motorul maşinii poate fi pornit direct de pe ecranul smartphone-ului.
Singurul dezavantaj din acest moment al acestor tehnologii inovatoare este costul. Implementarea sistemului VIPER pentru maşini începe de la 300 de dolari, în timp ce un frigider inteligent care se conectează cu tableta sau smartphone-ul are un tarif de peste 3000 de dolari.
"Multe persoane susţin că sunt atrase de aceste tehnologii, dar regretă că nu au banii necesari pentru a le putea achiziţiona. Oamenii le percep mai repede demne de casa lui Bill Gates sau a altor miliardari din lume", crede Charles Golvin.
Conform estimărilor făcute de specialiştii în domeniu, aceste tehnologii urmează să se ieftinească în următorii ani, deschizând porţile oportunităţii pentru toţi cei interesaţi de inovaţii şi tehnologie la apăsarea unui singur buton.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu