luni, 13 ianuarie 2014

Motorul economiei se ineaca? Ce spun marii fermieri despre iarna atipica din agricultura

Dupa un 2013 in care agricultura a jucat un rol crucial in evolutia economica a Romaniei, lipsa zapezii si a precipitatiilor pun sub semnul intrebarii soarta productiei din acest an. Scenariul pentru 2014 graviteaza intre un optimism relaxat si o imagine dezastruoasa in cazul aparitiei inghetului.
Obisnuiti pana acum cu o iarna tipica, insotita de ninsori si temperature scazute, saptamana aceasta temperaturile au atins valori specifice zilelor de primavara, cu 16,1 grade Celsius in zona de vest a Romaniei. In plus, precipitatiile sub forma de ninsoare au lipsit cu desavarsire in majoritatea zonelor tarii.
In aceste conditii, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), a precizat ca problemele au aparut deja in anumite zone din sud-vest (judetele Dolj si Mehedinti), precum si in zona Moldovei pe fondul secetei.
“Trebuie sa facem ochii mari. Terenul este total descoperit, daca avem ghinionul mare sa vina si un inghet putem vorbi de dezastru. Daca vom avea tempereturi de -10, -15 grade rapita va ingheta, daca temperaturile vor cobori si mai mult vom avea probleme cu graul. Daca temperaturile vor creste si mai mult atunci vor creste pierderile in zona pomiculturii. Am in fata mea o magnolie careia i-au dat mugurii”, a spus Baciu pentru WALL-STREET.ro.
Potrivit estimarilor sale, 40% din suprafata insamantata cu culturi de toamna este in pericol din cauza secetei.
“Agricultorii sunt foarte ingrijorati, mai ales cei care au culturi de rapita, grau, orz”, a completat Baciu.

" Nu trebuie sa ne culcam pe o ureche, mai 
este pana cand vom vedea productia in
hambare "

Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.