Ai vrut vreodată să faci bani din jocurile online? Ei bine, află că deja există de ceva timp așa-numitele ”real-world-economy virtual universes”, prin care așa ceva este posibil. Mai jos am creat un top 3 al celor mai cunoscute jocuri online din care se pot face bani, iar mulți jucători au întimpinat succes neașteptat de mare și aceste jocuri au devenit sursa lor principală de venit. Să faci bani suficient de mulți din aceste jocuri online nu este ușor, este nevoie de multă muncă, cunoștințe vaste despre joc și despre economie și ceva noroc.
3. Second Life
Second Life (SL) este o lume virtuală dezvoltată de Linden Lab. Acesta este, de fapt, un joc creat de utilizatori, pentru că utilizatorii sunt cei care ”dezvoltă” iteme, lucruri și proprietăți ce sunt folosite in-game. Poți socializa, crea iteme, juca anumite mini-games, poți face cam ce vrei tu în Second Life. Însă dacă vrei să faci bani află că ”Anshe Chung” un utilizator a reușit să facă peste un milion de USD din Second Life prin crearea și administrarea unei afaceri de dezvoltare a terenurilor.
Problema întâmpinată cel mai des de jucătorii care încearcă să imite ceea ce a făcut Anshe Chung este aceea că pentru a deveni un dezvoltator de proprietăți, animator, programator sau afacerist în Second Life… trebuie să ai foarte multe cunoștințe și să muncești extraordinar de mult. De asemenea va trebui să cunoști anumiți utilizatori din joc și vei avea nevoie de bani în joc pentru că ”you need to spend money to make money”. Chiar dacă vei crea un produs superb trebuie să găsești o modalitate de a-l promova, de a răspândi informația existenței lui celorlalți oameni care vor vrea să îl cumpere.
Fie că vrei să pornești prin a cumpăra valuta jocului sau nu, cel mai bun mod de a face bani este prin a învăța despre Second Life. Sunt multe ”workshops” create special pentru a te învăța despre anumite lucruri din joc și un număr aproape infinit de tutoriale online. Te poți folosi de ele pentru a începe să îți dezvolți abilitățile și poți lucra, pentru început, la proiecte mici. Apoi pe parcurs vei produce lucruri din ce în ce mai complexe la o scară din ce în ce mai mare, până când proiectele tale îți aduc bani adevărați. Ușor de spus, greu de realizat.
2. EVE Online
În EVE, sistemul de Real Money Trading se învârte în jurul cumpărării și vânzării de PLEX (Pilot License Extension – un item din EVE ce îți oferă 30 de zile de joc). Coduri pentru PLEX pot fi cumpărate folosind bani reali și apoi pot fi introduse în joc. Acele iteme pot fi vândute ca și orice alt item din universul EVE, iar sistemul din EVE permite jucătorilor să facă două lucruri: fie să cumpere coduri PLEX cu bani reali pe care apoi să le vândă cu ISK (valuta jocului), fie să cumpere PLEX folosind ISK și să joace EVE fără să fie nevoie să plătească taxa lunară de 15 USD.
Pentru că EVE s-a lansat cu un model de plată lunar și încă îl folosește și astăzi, sistemul bazat pe PLEX nu este cel mai important pentru supraviețuirea jocului. Trebuie să fii un jucător foarte bun cu multe cunoștințe și cu multă răbdare pentru a face destui ISK pentru a cumpăra un nou PLEX în fiecare lună, ceva ce nu este la îndemâna multor jucătorilor noi. Mai mult decât atât pentru a avansa în EVE ai nevoie de ceva mai mult decât cumpărarea de PLEX și vânzarea lor cu ISK. Skill-urile avansează în timp real și dictează ce poate face un personaj și ce nu poate face. Chiar dacă un jucător cumpără pentru personajului lui ISK prin vânzarea de PLEX, tot nu va avea anii de experiență necesari pentru a face ceva semnificativ cu un astfel de personaj.
Riscul de a pierde bunuri in-game în EVE este foarte real, un jucător fără experiență poate să cheltuiască foarte repede o avere întreagă. Din cauza acestor factori piața de PLEX este de regulă teritoriul jucătorilor mai experimentați și/sau al celor dedicați jocului.
Pentru a-ți da un exemplu – în EVE există (sau a existat la un moment dat) o singură regulă: nu există reguli. Înșelătoria și trădarea fac parte din joc și nu este ieșit din comun să auzi că un jucător a obținut prin metode dubioase o sumă mare de ISK de la un altul.
În cea mai mare ”hoție” virtuală, un utilizator numit ”Cally” a fondat o bancă în joc în anul 2006 numită EVE Intergalactic Bank. Banca oferea împrumuturi, dobânzi și asigurări ca orice bancă din lumea reală. Dar spre deosebire de orice bancă din lumea reală, după câteva luni de primire de depuneri, Cally a scos pur și simplu banii tuturor și i-a păstrat. S-a stabilit că a scăpat cu peste 790 de miliarde de ISK, valută in-game care atunci valora în jur de 170.000 de USD.
Cu toate astea nicio regulă din EULA nu a fost încălcată, astfel că dezvoltatorul CCP a spus că face parte din joc!
1. Entropia Universe
Entropia Universe este un MMO virtual universe creat de MindArk, o companie din Suedia. Acest joc este mai special pentru că menține o economie în lumea reală. Poți cumpăra valută virtuală direct din joc și o poți vinde direct din joc, fără să treci prin alte programe third-party. Entropia este de asemenea mai aproape de un joc decât Second Life, care este mai degrabă un fel de chat room virtual. În Entropia Universe poți vâna, mina, crea iteme, pilota nave spațiale și poți ajunge să fii cel mai bun în anumite profesii predefinite. Entropia Universe deține recordul pentru cel mai scump item virtual vândut vreodată.
MindArk spune că Entropia Universe este un loc în care poți cumpăra bani și să o privești ca pe o investiție, poți crește în skill-uri și apoi poți începe să faci profit din asta. Problema este că sunt foarte puțini cei care chiar fac bani în Entropia.Asta se întâmplă din cauză că totul funcționează ca un fel de joc de noroc, investești bani pentru a cumpăra muniție pentru vânătoare, probe pentru a mina sau materiale pentru a face crafting, iar apoi trebuie să te rogi să ”scoți” ceva din asta. Itemele valoroase pe care le vei găsi pot varia destul de mult, dar este foarte probabil că MindArk va câștiga mai mult decât tine până la urmă.
Există și opțiuni de a câștiga bani fără să investești, dar acestea sunt foarte limitate. Singurul mod de a face bani constant este să ”transpiri”, trebuie să aduni transpirație de la animale pe care o poți vinde. Această metodă consumă foarte mult timp și este extraordinar de lentă, majoritatea celor care ”transpiră” câștigă numai 0.25 de USD pe oră.
În concluzie
După cum poți vedea este într-adevăr posibil să fii înaintea sistemului și poți face bani buni din aceste lumi virtuale. Dar ai nevoie de cunoștințe vaste despre jocul în care vrei să începi să îți creezi o afacere și probabil vei vrea să investești ceva bani reali înainte de a începe. Le urez succes celor care vor încerca și le mai spun că nu trebuie să uite să se distreze cât timp o fac, pentru că de asta vrei să joci un joc din care să faci bani, să te distrezi în timp ce îi faci.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu