În ciuda titlului, Sleeping Dogs n-are nici urmă de câine în el și, sinceră să fiu, nu mi-am bătut prea mult capul cu sensul metaforic al ideii că nu e sănătos să intri în curtea cui nu trebuie, fiindcă s-ar putea să te trezești cu nădragii sfâșiați. Nici după genul de acțiune open world împrumutat din GTA nu mă omor neapărat, astfel că am plecat la drum cu o serie de păreri preconcepute; unele dintre ele s-au adeverit, din păcate, altele au fost complet aruncate la coș – până la urmă Sleeping Dogs nu e chiar așa de rău pe cât am crezut.
Eroul principal, Wei Shen, este un polițist sub acoperire trimis în inima celei mai puternice triade din Hong Kong, Son On Yee. Lucrurile merg ușor, Wei a copilărit cu gangesterii respectivi și nu are probleme în a se integra și dovedi că este loial. Chiar prea loial, ar zice șefii lui polițiști, dar până la urmă este o dilemă reală: mulți oamenii ai legii s-au trezit atât de prinși în rolul de băiat rău, încât chiar au trecut de partea cealaltă a baricadei. Din acest punct de vedere, povestea pune bine accentul pe conflictul interior al lui Wei, împărțit între datorie și ajutorul datorat prietenilor din copilărie și altor personaje care dovedesc a avea o oarecare conștiință pe parcursul evenimentelor.
Conflictul interior al lui Wei era de așteptat, însă unele elemente par a ignora cu totul atașamentul său față de poliție. Mai exact, poți călca liniștit trecători fără a fi în vreun fel penalizat, cu excepția momentelor în care ești într-o misiune si pierzi ceva puncte din scor. În rest însă, poți să te joci de-a psihopatul pe străzile orașului, poliția rareori remarcă sau te urmărește și chiar și atunci, e relativ ușor să scapi de ei. Din cauza acestei neconcordanțe, de cele mai multe ori ajungi să uiți că cu un polițist, deși misiunile de partea legii au parte de elemente de investigație chiar interesante, spre deosebire de bătăile și împușcăturile inevitabile legate de triade.
Intriga este mai complexă decât simpla idee de a distruge o organizație criminală; nevinovații mai mor pe ici, pe colo, apar și răzbunările personale sau din datorie față de triadă, trădări, dar și iubire adevărată, plus tot felul de acțiuni stupizele, dar care aduc variație gameplay-ului. Wei cântă karaoke, își cumpără haine, merge la masaj (deși ce se întâmplă acolo rămâne o enigmă, Sleeping Dogs este departe de scenele explicite din GTA) și la antrenament de arte marțiale, are case unde poate dormi și legături electronice cu poliția cu ajutorul cărora poate ajuta la diverse arestări. Iar finalul, deși puțin ipocrit, nu face decât să pună fundița roșie peste o intrigă ce aduce un omagiu filmelor din anii ’80 și ’90 realizate în Hong Kong, cu Wei Shen în rolul lui Jackie Chan.
Alte distracții secundare implică o serie de curse de stradă (15 la număr), unde evident scopul este să ieși pe primul loc și apoi să scapi și de poliție, totul pentru a mai debloca o mașină de cumpărat pentru garajul propriu; poți să te duci și la bătăi de cocoși, o activitate pe care personal am evitat-o, nu apreciez nici măcar virtual ideea de a răni animale. La un moment dat, poți să deturnezi și vehicule blindate pline cu bani, să scapi de poliție și apoi să duci mașina în siguranță la garajul de unde îți încasezi partea.
Dintre misiunile opționale iese în evidență cea care deblochează accesul la sala de antrenamente de arte marțiale, unde te duci dacă recuperezi cele 12 statuete ale proprietarului. Acesta joacă oarecum rolul conștiinței lui Wei, cu replici tipice filosofiei asiatice; fiecare statuie deblochează un tip de combo de utilizat în lupte, iar cele mai multe se găsesc în timpul misiunilor principale, fiind astfel ușor de cules. Orașul are patru astfel de cluburi, unde poți intra în câte șase runde de lupte pentru a câștiga astfel și ceva bani.
Pe de altă parte, există o grămadă de „collectibles”: altarele de viață îi pot dubla bara de sănătate lui Wei, apoi sunt camerele de luat vederi ce pot fi „compromise” și poți folosi și microfoane, dar cele mai multe sunt o serie de cutii ce conțin bani, arme sau câte un obiect de îmbrăcăminte. Acestea din urmă sunt uneori dificil nu doar de găsit, ci și de ajuns la ele, necesitând chiar și să iei o barcă sau să înoți până la canalul de deversare care le adăpostește. Toate aceste seturi devin disponibile numai dacă îndeplinești anumite misiuni ce implică să ieși în oraș cu diverse fete și poți alege să nu le suni pentru o întâlnire, dar ai multe de pierdut.
Haina face pe om
Wei nu câștigă degeaba experiență din misiunile la care ia parte, ci crește în nivel și deblochează o serie de abilități împărțite în patru direcții: arborele triadei, al poliției, melee și Face. De exemplu, pe linia omului legii primești recul scăzut când folosești arme, poți descuia portbagajele mașinilor de poliție ca să găsești arme, deblochezi slow-motion și îl crești în durată. Triada și partea melee se combină foarte bine pentru bonsuri legate direct de eficiența în luptele corp la corp, însă abilitățile melee le obții doar recuperând statuetele deja menționate. Arborele dedicate reputației aduce bonusuri temporare pentru alte opțiuni – efectul mâncării sau masajului își dublează durata, poți chema un valet să-ți aducă o mașină din garaj sau cumperi haine și accesorii cu 40% reducere.
Din acest punct de vedere, hainele nu îți declară doar statusul de războinic al străzii sau domn elegant care merge la o nuntă. În funcție de obiectele purtate, seturile oferă bonus pentru melee, experiență pentru misiunile triadă/polițist, reduceri la cumpărarea mașinilor și unul foarte special dedicat impresionării domnișoarelor; accesoriile (ceas, brățări, ochelari de soare, șepci, lanțuri) joacă și ele rol mai mult decât decorativ, oferind bonusuri pentru Face. Nu mai puțin de 13 magazine vin cu oferta proprie, de la pantaloni de training portocalii și lanțuri de aur groase cât degetul până la smoking-uri elegante și costume din piele ideale pentru mersul pe motocicletă.
Mai mult, dacă deții din întâmplare Just Cause 2 (de fapt, o salvare pe harddisk), vei găsi în dulapul lui Wei și îmbrăcămintea lui Rico Rodriguez, bonusul fiind dedicat deturnării mașinilor cu mai multă ușurință.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu