duminică, 17 februarie 2013

FOTO - O realitate cruda: Drama copiilor cersetori din Romania


      Dai de ei la fiecare pas. Ii gasesti la orice colt de strada, in orice intersectie. Sunt copiii cersetori ai Romaniei. Sunt atat de multi ca au ajuns chiar marfa de export si au isterizat autoritatile europene. La Bucuresti nu-i vede nimeni. Pana acum nici macar un singur copil NU a fost luat de langa parintii care-l exploateaza. Politistii ii amendeaza pe cei care ii trimit la cersit si.atat. Amenzile raman neplatite, iar minorii tot pe strazi, indiferent de anotimp.


Foto: Intact Images


     Nu vor mancare, vor bani. Cersesc cot la cot cu adultii. Si, de cele mai multe ori, castiga mai bine. In fiecare zi au o suma fixa pe care trebuie sa o stranga. Pana nu-si fac norma, nu pleaca de pe strada.

Centrul Capitalei e zona pentru care se da marea batalie pentru un loc de cersit. La nici nu kilometru departare, pe Dealul Patriarhiei, o femeie cere bani trecatorilor, pentru medicamente. Spune ca baiatul pe care il poarta in carut e bolnav. Insa trecatorii spun ca ea vine acolo de ceva timp.

E suficient sa scoti ceva bani din buzunar, in centrul capitalei, ca imediat in jurul tau se strang o multime de copii-cersetori. Unul dintre ei este Marius, care traieste de opt ani din mila celor care trec prin intersectia de la Bucur Obor. E teritoriul pe care il pazeste cu sfintenie si care ii asigura, in zilele cele mai bune, in jur de 40 de lei. Asta daca il ia cu el si pe nepotul Mario. Are doi ani si ii sensibilizeaza pe trecatori.



Foto: Intact Images
 Pe strazile Bucurestilor sunt aproape 300 de minori care cersesc. Unii insotiti de parinti, altii supravegheati de la distanta. Cei mai multi au in jur de 13 ani. Nu au mers niciodata la scoala. Aproape toti au trecut prin centre sociale, dar au fugit. Nu cunosc alt trai.

"Este un caz clar de abuz, este un caz de exploatare a copilului prin munca, este un caz de copilul caruia i se incalca cam toate drepturile fundamentale. Lege care prevede chiar si inchisoare pentru parintii care-si trimit copiii la cersit, exista. Insa, de la teorie pana la practica, e cale lunga", a explicat psihologul Diana Stanculeanu.



Exista legi care prevad chiar si inchisoare pentru parintii care-si trimit copiii la cersit, exista. Insa, de la teorie pana la practica, e cale lunga. In timp ce oamenii legii considera ca cersetoria nu e o problema deosebita, cei de la protectia copilului nu-i pot lua pe minori de la parinti doar din cauza cersetoriei.

In timp ce autoritatile romane arunca responsabilitatea de la una la alta, copiii romani trec granitele tarii si cersesc si la altii. Nu exista tara din Europa care sa nu se confrunte cu problema cersetorilor minori romani.









Sursa a1.ro





Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.