duminică, 19 mai 2013

Trei mari modificări de la 1 iulie: intră forfetarul, scade impozitul la micro, scade TVA la pâine

Guvernul pregăteşte mari modificări la Codul fiscal de la 1 iulie. Companiile din zona serviciilor ospitaliere, restaurantelor şi barurilor şi a reparaţiilor auto şi fast-food vor plăti un impozit fix. În acelaşi timp, microîntreprinderile vor beneficia de o taxă mai mică pe cifra de afaceri şi taxa pe valoare adăugată va scădea pentru produsele de panificaţie.




„Am făcut un studiu pe care l-am făcut şi l-am dat Ministerului de Finanţe. Am în mare măsură acceptul ministerului de finanţe ca la microîntreprinderi impozitul pe cifra de afaceri să scadă la 1,5%, faţă de 3%, să se aplice de la 1 iulie. Dacă cerinţa mediului de afaceri este că e bine să nu mai stăm un an de zile cu această povară vom aplica de la 1 iulie", a declarat Maria Grapini, minstrul pentru IMM, turism şi mediul de afaceri, într-o conferinţă organizată la BNR. Sunt considerate microintreprinderi companiile cu cifra de afaceri de până la 65.000 de euro.

Grapini spune că această măsură a fost discutată în Guvern şi ar trebui să se aplice odată cu impozitul forfetar şi cu scăderea TVA la produsele de panificaţie, de la 1 iulie.

Despre impozitul forfetar, pe care Grapini îl numeşte impozit fix, ştim până acum că este diferenţiat în funcţie de obiectul de activitate al firmei, după codul CAEN. Astfel, unităţile de cazare vor plăti un impozit pe cameră, diferenţiat în funcţie de zona în care se află unitatea, de sezonalitate, de dotări. Media pe ţară este calculată de Grapini la 55 de euro pe cameră.

În cazul atelierelor de reparaţii auto, acestea vor fi impozitate în funcţie ce capacitate au, dotări, dacă siunt sau nu capabile să facă inspecţii RAR. Grapini a dat asigurări că „nu va apărea ca o presiune fiscală. Au fost foarte fericiţi cei din service, pentru că există o foarte mare concurenţă neloială din partea unor service-uri de pe marginea drumurilor care nu plătesc taxe".

Prezent la conferinţă, Gabriel Biriş a criticat această formulă de impozitare, pe care o consideră „de tip feudal", din moment ce statul ia câte puţin forţat de la fiecare pentru că nu reuşeşte să impună actuala formulă de impozitare pentru a strânge bani. Acesta a adăugat că o astfel de impozitare este practicată limitat în Europa, şi in extenso la nivelul statelor din Asia Centrală.

Acest impozit va înlocui impozitul pe profit sau cifra de afaceri. Grapini spune că acest impozit este necesar din cauza evaziunii fiscale mari din aceste zone, mai ales din turism. Astfel, arată minstrul, în 2011 unităţile din turism au plătit mai puţin impozit decât unităţile de reparaţii auto.

Tot de la 1 iulie, spune Grapini, aşa cum s-a convenit în Guvern, se va aplica o taxă pe valoare adăugată de 9% pentru produsele de panificaţie, pe tot lanţul, faţă de cota de 24% unitară la acest moment, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Măsura este luată tot cu scopul reducerii evaziunii fiscale foarte ridicate din acest domeniu.

Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.