sâmbătă, 18 mai 2013

Fiat vrea să se mute în SUA - un câştig pentru Detroit, o lovitură dură pentru Italia

Grupul italian Fiat ia în calcul mutarea sediului central în Statele Unite după ce va finaliza fuziunea cu Chrysler, preferând să acorde mai multă atenţie pieţei americane, aflată în plin boom după problemele din ultimii ani.


Directorul general al Fiat, Sergio Marchionne, analizează mutarea în SUA a sediului din Torino, Italia, unde emblematicul constructor italian de automobile a fost fondat în 1899, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

Operaţiunile din America de Nord generează o parte tot mai semnificativă din veniturile şi profitul grupului, cel mai mare producător auto din Italia. Anul trecut, 75% din profitul operaţional raportat a fost obţinut din America de Nord.

Ideea mutării Fiat în SUA a fost promovată iniţial de directorul executiv al Chrysler L. Brooks Patterson într-o întâlnire avută la Torino cu Marchionne.

"Dacă se va materializa, şi sper că se va întâmpla asta, este o veste bună. Cred că va contribui la imaginea Motor City (cum este supranumit Detroit - n.r.). Ar fi o lovitură de teatru, un home run, un grand slam", a afirmat şeful Chrysler.

Sursele citate au precizat că Marchionne nu a luat încă o decizie privind mutarea Fiat şi ia în calcul mai multe opţiuni.

Contactat de Bloomberg, un reprezentant al companiei italiene a refuzat să comenteze informaţiile.

În luna aprilie, Marchionne a declarat că este în favoarea transferării listării bursiere principale a Fiat la New York, de la Milano.

Piaţa auto din SUA trece printr-o perioadă de revenire puternică după criza din 2009, când General Motors şi Chrysler au fost restructurare în faliment cu împrumuturi şi garanţii de la guvernul SUA. Chrysler a fost preluată atunci de Fiat, iar cele două companii au planificat fuziunea.

Pe fondul crizei din Europa, unde vânzările auto se află la minimul ultimilor 20 de ani, Chrysler a devenit principalul motor de creştere şi profit pentru Fiat. Grupul a înregistrat anul trecut în Europa pierderi de peste 700 milioane euro.

Mutarea sediului Fiat din Torino ar fi o decizie extrem de controversată în Italia, unde industria este în declin pe fondul recesiunii prelungite şi măsurilor de austeritate menite să reducă datoria de stat, care a depăşit recent pragul de 2.000 miliarde euro. Şomajul este aproape de maximul ultimilor 20 de ani.

Acţiunile Fiat au crescut joi cu până la 2,9%, la cel mai ridicat nivel din 2011, şi afişează un avans de 44% de la începutul anului. Grupul are o capitalizare de piaţă de 6,8 miliarde euro.

Importanţa Europei pentru afacerile Fiat a scăzut semnificativ după preluarea Chrysler în 2009. Anul trecut, operaţiunile din Europa au generat numai 24% din veniturile grupului, de 84 miliarde euro. În 2004, la începutul mandatului de CEO al lui Marchionne, peste 90% din afacerile Fiat erau desfăşurate în Europa, iar veniturile se plasau la 27 miliarde euro.

"Europa devine tot mai puţin relevantă, ceea ce reflectă abilitatea acestei case de a-şi reorienta interesele şi resursele către pieţe care oferă mult mai mult în privinţa randamentului investiţiilor", a declarat Marchionne în luna aprilie.

El a precizat totodată că decizia privind relocalizarae sediului va depinde de accesul la pieţele de capital şi la posibilitatea de a obţine finanţare "la costuri rezonabile".

Sursele citate susţin că, în orice caz, sediul operaţiunilor Fiat din Europa va rămâne la Torino, în clădirea Lingotto, inaugurată acum aproape 100 de ani după o vizită a fondatorului grupului, Giovanni Agnelli, la fabricile Ford din zona Detroit.

Producţia auto la complexul Lingotto a încetat în anii '80, clădirea devenind atunci sediu administrativ.

Planul de restructurare al Fiat prevede revenirea pe profit în Europa în anul 2016 şi se bazează în principal pe lansarea a 16 modele premium.

Aproximativ 29% din cel 215.000 de angajaţi Fiat lucrează în Italia, iar grupul a anunţat că nu intenţionează să reducă personalul în ţară.

Înainte ca o decizie privind sediul şi listarea la New York să fie posibilă, Fiat trebuie să preia participaţia de 41,5% la Chrysler deţinută de fondul de pensii şi asigurări de sănătate al sindicatului United Auto Workers, care reprezintă o mare parte din angajaţii marilor produători de automobile din Detroit.

Fiat şi fondul sindicatului se judecă pentru stabilirea preţului la care va fi efectuată tranzacţia.

Fiat este cel mai mare angajator privat din Italia. Iniţial, denumirea companiei a fost un acronim pentru Fabbrica Italiana Automobili Torino. Compania, controlată de industriaşii dinastiei Agnelli, a jucat un rol cheie în ascensiunea Italiei ca putere industrială după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar modelul Fiat 500 este un simbol al expansiunii economiei.
Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.