sâmbătă, 16 martie 2013

Hackerii din Rusia au inventat masina care se conduce prin iPad!

Sistemul e complet functional si a fost conceput intr-un simplu…garaj!
 Mai tineti minte filmele cu James Bond, in care un BMW era controlat de la distanta? Probabil la ele s-au uitat si cativa rusi care au reinviat un Opel Vectra cu cateva sute de mii de kilometri la bord. Au facut din el un prototip controlat printr-un iPad. Ideea nu e noua si a fost deja pusa in practica in cateva tari. Exista insa o diferenta enorma intre testele de zeci de mii de euro facute in laboratoare scumpe de producatorii auto sau cercetatori din diferite universitati si ce au reusit sa faca acesti hackeri in garajul lor, cu bani putini!

Ideea e simpla! Sa controlezi masina de la distanta prin intermediul unui iPad. Pentru asta, rusii au avut nevoie de cateva actuatoare, servomotoare si piese electronice, pentru a putea controla pedalele de acceleratie si frana, volanul si maneta de viteze. Toate piesele sunt ieftine si sistemul se poate monta, teoretic, pe orice masina cu o cutie automata de viteze.
Aplicatia de pe iPad-ul care controleaza masina a fost creata tot de ei. Camera montata pe masina trimite imaginile catre iPad in timp real. Controalele sunt simple in aceasta versiune. Cele pentru frana si acceleratie au doar doua pozitii: la podea sau oprit, ce ce e cam de speriat. Rusii mai au si alte probleme (servomotoarele pentru frana si volan functioneaza cu intarziere sau instantaneu), dar au demonstrat cu succes ca un astfel de sistem poate fi pus in practica de oricine.
In viitor, hackerii din Tula Oblast vor sa vina cu un upgrade care sa le permita sa controleze masina prin internet. Rusii nu sunt la prima abatere. Recent au modificat si un volan de jocuri pe care l-au atasat unei masini. Comenzile sunt demne de o masina a agentului 007.

Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.