luni, 26 septembrie 2016

Cum a luat nastere SMURD ?

Romania anului 1991. Pe strazile din Targu Mures avea sa se nasca dintr-o masina inchiriata : Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. Pe scurt, SMURD. Un serviciu medical de salveaza vietiile oamenilor de 26 de ani incontinuu. 
SMURD a luat ființă la Târgu Mureș în 1991, sub coordonarea medicului român de naționalitate palestiniană Raed Arafat. A devenit un serviciu de importanță națională odată cu Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari; până în acea dată a funcționat ca centru național pilot. Legea respectivă a adus un nou nume SMURD-ului: SIAMUD („Stația de Intervenție pentru Asistența Medicală de Urgență și Descarcerare”).

SMURD este o unitate de intervenție publică integrată de importanță strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat. Acest serviciu funcționează în cadrul Inspectoratelor județene pentru situație de urgență – având ca operator aerian structuri de aviație ale Ministerului Administrației și Internelor, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale.

SMURD-ul se mandreste cu parcul auto al autospecialelor (foto in galeria de mai jos), numarand in total peste 230 de maşini de transport medicalizat de tip B ( 4x2 si 4x4), si C, dar si un vehicul specializat pentru dezastre. Ambulanţele de tip B şi C sunt autospeciale utilizate pentru intervenţiile de urgenţă care sunt echipate corespunzător pentru aceste intervenţii şi sunt utilizate de echipaje instruite în medicina de urgenţă şi prim-ajutor. Din anul 2007 serviciul a fost extins la nivel național. În prezent (2016) acest serviciu operează șase baze de salvare aeromedicale (HEMS) din București, Târgu Mureș, Iași, Arad, Craiova si Constanța.
Mai jos aveti istoria SMURD-ului inca de la prima secunda de viata si pana acum dupa 26 de ani. Documentarul este realizat de Departamentul pentru Situații de Urgență 

Aici aveti cateva poze din parcul auto al autospecialelor SMURD din toata tara 













Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.