joi, 15 septembrie 2016

10 feluri in care jocurile video te influenteaza

Oare de cate ori ti-au spus parintii sa mai lasi calculatorul si jocurile video si sa iesi mai mult pe afara sa-ti petrecti timpul cu prietenii sau facand ceva util ? Ei bine dragi parinti..sa stai sa te joci nu este un lucru chiar foarte rau ( in afara ca fundul iti va amorti daca exagerezi ), din contra, este un lucru bun potrivit unor studii realizate.
Iata cele 10 feluri in care jocurile video te influenteaza, informatii oferite de site-ul Arzigazu.ro

1. Timpul de reactie

Este bine stiut ca atunci cand incerci sa termini ceva cat mai repede, niciodata nu va iesi extrem de bine si nici intr-un mod corect dorit. Desi cu totii avem prieteni care ne zic sa gandim rapid, acest lucru nu este unul bun de luat in seama intotdeauna. Un articol al Universitatii din Rochester a observat in urma unui studiu ca jucatorii care s-au jucat jocuri precum Call Of Duty sau Halo, jocuri ce necesita timpi de reactie foarte rapizi, au avut de castigat de pe urma acestor jocuri, ei fiind foarte rapizi in gandire si in alte situatii la care au fost supusi.

2. Efectul Avatar

In majoritatea jocului iti poti personaliza eroul, sau cel putin avatarul acestuia. Cercetatorii de la Universitatea din Sussex au descoperit ca in jocurile violente (cu arme, impuscaturi) jucatorii au un nivel ridicat de agresivitate. Dupa ce jucatorii au fost lasati sa se joaca timp de 30minute, psihologii au observat diferite schimbari de atitudine si chipurile jucatorilor care erau in partea pierzatoare erau putin indignate, ridate, cu un nivel de agresivitate mai mare decat a unui om normal ce s-ar fi jucat un joc de distractie. Asadar, alegeti-va gandind de 2 ori jocurile pe care le cumparati astfel incat reactiile si emotiile dvs. sa nu fie influentate de acestea.

3. O reactie emotionala speciala

Multi oameni au venit atasati de jocurile video, si acest lucru se vede prin o multime de modalitati: cumpararea de colectii extinse pana la uciderea altor oameni crezand ca sunt in caracterul din diferite jocuri. Din aceste lucruri rezulta deci, anumite emotii speciale care nu au fost pana acum incadrate teoretic, insa ele de foarte multe ori sunt de partea negativa a lucrurilor. Cu toate ca in jocuri acest lucru e permis, datorita modului de joc (shooter, rpg), in realitate aceste lucruri sunt practicate fara ca acei oameni sa si rationeze inainte de a trece la fapte, iar acest lucru devine ingrijorator.

4. Stima de sine

Toata lumea are un caracter preferat, fie ca este vorba de o carte, un joc sau un film. Unii oameni chiar se comporta la fel ca aceste caractere, sau se imbraca asemanator. Sute de oameni din intreaga lume se organizeaza la diferite evenimente Cosplay in care se imbraca precum eroii lor favoriti. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan s-au intrebat care sunt efectele cresterii atasat de un asemenea erou ireal. Ei au intrebat, in urma unui studiu, cat de mult sunt de acord cu propozitiile "Consider caracterul ca un prieten de-al meu" si "Ma pot vedea intr-o relatie cu caracterul meu". Apoi ei au intrebat participantii cat de mult s-au bucurat de videoclipurile cu caracterele lor preferate, cat de des se joaca jocuri video si totodata cat de ridicat era nivelul lor al stimei de sine. Rezultatele spun ca participantii care erau mai mult atrasi de caracterul preferat aveau o stima de sine mai redusa. In cele din urma, ar fi dezamagitor sa te atasezi de o fata perfecta dintr-un joc video iar intr-un final sa constientizezi ca nu este reala.

5. Reglarea emotilor 

Nu este o surpriza faptul ca terapia cu jocuri video este un tratament legitim in zilele noastre. In cele din urma, aceasta terapie a fost eficiente pentru o perioada lunga de timp. In cazul in care un animal te poate ajuta sa treci peste o depresie, de ce nu ar putea si un joc sa faca acest lucru? Cercetatorii de la Spitalul Bellvitge din Barcelona s-au intrebat daca jocurile video ar putea ajuta femeile sa scape de problemele cu mesele prea dese (eating disorders). Ei s-au axat in special pe bulimia nervoasa, o tulburare de alimentatie care te face sa mananci prea mult, iar imediat dupa stomacul se curata (eliminarea mancarii imediat). In urma rezultatelor, 89% dintre participanti s-au aratat a fi mai cumpatati. Acest studiu este folosit ca un pionier pentru a explora efectele terapiei cu jocuri video.

6. Agresivitate

A existat o furtuna media care leaga violenta în jocurile video la impuscaturi in masa. Deci studiile arata în mod repetat ca jocurile video cresc agresivitatea,depinde din nou de context: Daca joci un erou, esti probabil mai putin agresiv decât cineva care joaca un alt fel de caracter. Cercetarea efectuata de National Science Foundation a constatat ca jucatorii de jocuri video violente intr-un context social (de ex: ajutorarea unui coleg) a fost mai putin violenti decat cei care se joaca jocuri video cu un context mult mai moral si agresiv totodata. Participantii au fost pusi sa aleaga unul din cele trei jocuri: un joc zombie care colecteaza provizii, un joc cu zombie care vaneaza pentru supravietuire si un joc de puzzle, identic cu Tetris. Cu toate ca jucatorii primului joc au fost mai putin violenti decat cei care se jucau al 2-lea joc, cei care s-au jucat puzzle nu au fost deloc violenti. Rezultatele au fost inregistrate in urma unor chestionare psihometrice.

7. Desensibilizare

Jocurile video deschid noi lumi si ne lasa sa experimentam lucruri care ar fi de neconceput în viata reala. In jocurile video, noi salvam lumi, suntem eroii, si ajungem la lumi fantastice pe care nu ni le-am imaginat niciodata. In unele jocuri, moartea personajelor este esentiala pentru povestea jocului. Un studiu de la Universtitatea Auburn a examinat corelatia dintre jocurile violente si capacitatea de sinucid a unor indivizi. Capacitatea de sinucid este definita ca fiind o abilitate prin care treci de frica mortii si o toleranta impotriva durerii. Teoria din spatele studiului a fost ca jucarea unor jocuri violente desensibilizeaza oamenii si le creste aceasta abilitate in mod gradual. Participantii au fost intrebati cat de des se joaca jocuri violente si o evaluare medie pentru jocurile jucate (cat de interesante erau). Apoi ei au completat cateva chestionare psihometrice ce contineau intrebati despre lipsa fricii de moarte, toleranta la durere, etc. In mod surprinzator, marimea frecventei timpului oferit jocurilor violente a putut fi corelata putin cu lipsa fricii de moarte, lucru ce denota ca aceste jocuri desensibilizeaza omul daca acesta se joaca prea mult jocuri violente.

8. Sensibilitate morala

Moralitatea in jocurile video este un lucru nou. In majoritatea jocurilor puteti alege, sa jucati de partea rea sau de partea buna, iar alegerea dumneavoastra va afecta sfarsitul jocului. De la începutul anului 2016, jocuri precum BioShock si Undertale au unele dintre cele mai bune comentarii si sunt in crestere in popularitate. Ideea ca povestea întregul joc se va schimba cu fiecare decizie a jucatorului. Dar, cum va afecta acest lucru comportamentul? Ca întotdeauna, stiinta are raspunsul. Un studiu condus de Universitatea din Buffalo a examinat efectele fiind bune sau rele într-un joc video.Ei au cerut participantilor sa joace un joc first-person shooter fie ca un ofiter de politie fie ca un terorist. Dupa joc, participantii completat un chestionar privind fundamentele morale si au fost rugati sa evalueze vina si rusinea lor cu privire la ceea ce au facut in joc.Nu toti jucatorii au considerat ca au fost vinovate de unele lucruri rele intamplate in joc, iar acest lucru este un semn ingrijorator.

9. Efectul de spectator

Efectul de spectator este unul dintre cele mai negre lucruri pe care oamenii le fac. Incepand cu Kitty Genovese, cazul in care persoana a fost ucisa, psihologii au descoperit un lucru foarte important: cu cat este mai multa lume intr-un loc, cu atat mai mult este de asteptat ca niciunul sa nu ajute o persoana in nevoie. Majoritatea persoanelor cred ca altcineva isi va asuma aceasta responsabilitate si sa aibe grija de problema. Un studiu efectuat la Universitatea din Innsbruck a considerat ca acest efect de spectator este si in jocurile video. Atunci cand sunt mai multe caractere in jur, cu atat persoanele care joaca sunt mai putin tentate sa ajute la nevoie. Studiul a mai aratat ca si daca prezenta unor oameni este imaginara, vor fi si mai putine sanse ca persoana in cauza sa te ajute. Participantii studiului au jucat Counter Strike: Condition Zero in 2 grupuri: primul a jucat ca membru al echipei de politie, iar celalalt grup ca membru al echipei de teroristi. Dupa ce jocul s-a terminat, jucatorii au fost intrebati cat de des au dorit sa-si ajute coechipierii. Majoritatea raspunsurilor au fost negative, iar toti au jucat pe cont propriu fara sa se ajute intre ei.

10. Relatiile in familie (intre frati, in special)

In anul 2015, Universitate Brigham Young a efectuat un studiu cu scopul de a determina masura si modul in care jocurile video au afectat relatiile intre frati. Persoanele din esantion erau intrebate mai multe intrebari, precum daca au frati, cat de des s-au jucat impreuna jocuri video, cat de des au aparut conflicte pornite de la aceste jocuri, si modurile in care relatiile intre ei s-au schimbat. Apoi, cercetatorii au cerut la un studiu tuturor participantilor la studiu sa zica primele 3 jocuri pe care le-ar juca impreuna. Rezultatele au surprins cercetatorii. Fratii care au jucat jocuri violente, au avut mai putine conflicte intre ei. Acest lucru pare ciudat in concordanta cu studiile in care rezultatele considerau ca relatiile din familie apar din cauza jocurilor violente. Prin cufundarea in lumea jocurilor, fratii si surorile isi pot impartasi experiente, jucand impreuna, si sa consolideze relatiile dintre ei- aceasta fiind explicatia cercetatorului Sarah Coyne. 
( Si aici ca sa deschis o paranteza chestia asta cu relatia in familie datorita jocurilor m-a ajutat cel putin pe mine sa fiu mai apropriat de fratele cel mare, si sa lucram in echipa cand vine vorba de strategii, etc )

Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.