luni, 13 februarie 2017

Nokia iese la suprafata din propriul mormant. Compania promite o revenire mult mai rapida in 2017

In 2008, brandul Nokia era inca considerat printre cele mai valoroase din lume fiind clasat pe locul 2, clasarea nu era intamplatoare ci era rezultatul a mai bine de un deceniu in care Nokia a dominat autoritar piata telecom globala doborand record dupa record si lansand succes dupa succes. Cu toate astea gigantul finlandez care avea candva 40% din piata globala de telefoane mobile s-a scufundat in uitare dupa o preluare de catre Microsoft si ani de cadere libera.
Nu cred sa fie cineva care sa nu fi avut macar un telefon Nokia la un moment dat, pentru multi Nokia a fost primul telefon detinut. Finlandezii s-au impus pentru ca au livrat telefoane accesibile, atragatoare, foarte fiabile, de fapt am putea spune aproape indestructibile si mai ales inovative. Mai bine de un deceniu Nokia a fost cea care a condus piata de telefoane mobile iar competitia copia constiincioasa tot ce scoteau finlandezii.
Istoria Nokia in cateva fraze
Istoria Nokia incepe in anul 1865 cand Frederik Idestam a infiintat o fabrica de hartie langa raul Tammerkosk, la doar 15 km de Tampere. Umatoarea fabrica de hartie a fost deschisa in 1868 pe cursul raului Nokianvirta chiar langa orasul Nokia care avea sa dea numele companiei incepand cu 1871. Compania se dezvolta si in 1902 intra in afaceri cu energie electrica unul dintre principalii clientii fiind Fabrica Finlandeza de Cauciuc fondata si detinuta de Eduard Polon care mai detinea si  Compania Finlandeză de Cabluri inca din 1922. Ulterior acesta avea sa cumpere Nokia pentru a isi asigura energia electrica necesara afacerii cu cauciuc. In 1967 cele 3 companii au fuzinat pentru a deveni Nokia Corporation, corporatie care s-a implicat in mai multe domenii, de la anvelope, incaltaminte, hartie, electronice, echipamente pentru producerea energiei electrice, condensatoare, echipamente de telecomunicatii etc.
Primul pas gresit – Nokia N-Gage
Constienti de faptul ca telefonul mobil tinde sa devina mai mult decat un dispozitiv de comunicare si devine mai degraba un dispozitiv pentru entertainment, inginerii Nokia vroiau sa mearga mai departe, pe telefoanele Nokia erau deja instalate jocuri insa ei vroiau dispozitive dedicate pe care utilizatorii sa poata juca jocuri multiple, jocuri pe care sa le cumpere cu bani grei. Si cum industria jocurilor era in plin avant au lansat ceea ce ei au crezut ca va fi o revolutie: Nokia N-Gage.
Ideea in sine nu  fost neaparat rea, insa designul ciudat al dispozitivului, numarul limitat de jocuri, display-ul slab care te forta sa tii dispozitivul intr-un anumit unghi ca sa poti juca au determinat o serie de critici in presa de specialitate. Au mai incercat odata cu modelul imbunatatit Nokia N-Gage QD insa nu au reusit sa salveze un produs prost conceput. Ulterior platforma N-Gage se va regasi pe telefoanele Nokia din gama N ca N95, aratand ca Nokia nu ambandonase cu totul idea de a intra pe piata de entertainment. Tot in perioada aceea Nokia a renuntat sa mai lanseze modelul 7700 pe care il anuntase anterior pentru a evita un nou esec.
Evenimentele cu Nokia N-Gage se petreceau in perioada 2003 -2004, cam tot in perioada aceea Motorola spargea pietele cu modelul clamshell V3, un dumbphone scump dar care putea accent pe design. Pana atunci politica Nokia era sa fie mereu in frunte cu investiti masive in cercetare si inovatie, cu tot felul de modele care mai decare mai inovative, practic ei dadeau tonul pe piata de smartphone. Dar odata cu modelul V3 de la Motorola actionariatul a criticat dur managementul pentru ca investeste enorm in smartphone-uri scumpe de dezvoltat si care nu se vindeau in numar prea mare in vreme ce competitia vinde dumbphones la preturi mari si face avere din asta. Din acel moment politica Nokia s-a schimbat radical cu accent pe dumbphones iar smartphone-urile au trecut in plan secund, mai erau doar 3 ani pana la lansarea iPhone. Cele doua divizii cea de feature phones si cea de smartphones au fost unite in una sigura iar politica a devenit acea ca singurul lucru ca conta era cate telefoane se vindeau. In loc sa progreseze, Nokia regresa.
Cum arata Nokia dupa lansarea iPhone-ului
Toata industria a fost zguduita de lansarea iPhone in 2007, era un produs mult peste ce avea competita pentru ca nu a fost conceput ca si telefon ci mai degraba ca si pc portabil. La momentul lansarii iPhone in 2007, varfurile de gama ale Nokia erau N95, N73 si E62 toate bazate pe Symbian. Dar spre deosebire de alte companii din industrie Nokia a raspuns relativ repede in 2008 cu modelul 5800 XpressMusic, un succes comercial pentru ca avea un pret relativ accesibil si era o alternativa la iPhone. Deci fata de BlackBerry care a avut nevoie de 3 ani pentru a face ceva sau de Motorola sau SonyEricsson, finlandezii de la Nokia chiar aveau capacitatea si resursele de a creea un competitor pentru iPhone care sa le ofere timp suficent pentru a veni cu un model revolutionar.
Problema a fost ca in aceasta perioada, Nokia nu avea un plan clar asupra viitorului, avea multe proiecte la care se lucra, multe concepte interesante pe care se cheltuiau sume imense de bani, insa in contextul in care vanzarile incepusera sa scada si deci si veniturile managementul a decis ca trebuie reduse cheltuielile si trebuie ca compania sa se concentreze pe un singur proiect. In final au fost doua, o noua versiune de Symbian si un nou sistem de operare numit MeeGo bazat pe kernelul Linux la fel ca si Androidul. Cele doua echipe concurau intre ele si incercau sa influenteze manegementul pentru a obtine atentie, fonduri si resurse pentru proietul propriu. Era deja 2010, Stephen Elop era CEO-ul Nokia, trecusera deja 3 de la lansarea iPhone si 2 de la lansarea Nokia 5800 XpressMusic si Nokia inca nu avea un raspuns pe masura Iphone, in plus Andoidul celor de la Google prindea avant si deja modele ca Google Nexus One sau Samsung I9000 Galaxy S faceau valuri.
Nokia in era Windows Phone
La mai putin de un an de la preluarea pozitiei de CEO, Stephen Elop anunta parteneriatul cu Microsoft pentru producerea de smartphone-uri cu sistemul de operare Windows Phone sub brandul Nokia. Acest acord avea sa influenteze decisiv strategia Nokia, in primul rand a insemnat moartea celorlalte proiecte ca Symbian sau MeeGo dar si o reorganizare dureroasa a companiei care pierdea constant cota de piata si venituri. In 2012 Nokia pierdea oficial pozitia de cel mai mare producator de telefoane mobile din lume in favoarea Samsung.
A durat ceva pana cand Nokia a reusit sa creeze un smartphone cat de cat decent, primele modele Nokia 710 si Nokia 800 au fost incercari, abia la modelul Nokia 900 s-a reusit un smartphone la nivelul pietei, ulterior a a evoluat in Nokia 920 pentru a culmina apoi cu Nokia 1020 un smartphone cu o camera de 41MP ce incorpora tehnologia Pure View, aceasi folosita si la Nokia 808 Pure View. Nokia 1020 a fost un smartphone bine primit care a adunat review-uri pozitive si pentru o vreme totul parea ca merge bine, cota de piata crescuse de la 2% in 2011 la 3% in 2013 iar pentru anul urmator se astepta o crestere de cel putin un procent.
Microsoft cumpara Nokia – brandul Nokia dispare
(momentul in care Nokia intra in moarte clinica)
In septembrie 2013 Microsoft anunta ceea ce oricum se stia, achizitia Nokia pentru 7,6 miliarde dolari. Microsoft nu a cumparat toata compania, ci doar divizia mobila care includea patentele Nokia, brandul Nokia, capacitatile de productie si cea mai mare retea de distributie si logistica din industrie la acel moment. Stepehn Elop a parasit pozitia de CEO pentru a prelua pozitia de vice-presedinte al diviziei de produse a Microsoft.
Relansarea din propria cenusa a companiei
Nokia isi va face oficial revenirea pe piata smartphone-urilor in luna februarie.
Mobile World Congress de la Barcelona din luna februarie este locul unde producatorii de smartphone-uri (exceptand Apple) pornesc duelul in fiecare an. Conform GSM Arena, acesta va fi locul unde Nokia isi va face oficial revenirea.
Ultimele informatii aparute spun ca Nokia va lansa nu mai putin de 5 telefoane anul acesta,unul din ele fiind numite Nokia 8 Supreme, motorizat de un chipset Snapdragon 835 sau 821. Lista neoficială cu specificaţii mai include 4GB sau 6GB memorie RAM, 64GB sau 128GB memorie internă, respectiv un ecran de 5.7” cu rezoluţie QHD. Altele 2 nelansate inca vin chiar la MWC, fiind din categoria mid-range. Device-urile vor avea display-uri de 5 si 5.7 inch cu rezolutie FHD.
Preturile vor fi de 200 de dolari pentru cel cu 3GB de RAM si 150 de dolari pentru cel cu 2GB de RAM.Telefoanele se vor vinde sub aripa HMD Global, parte brandul Nokia si se vor vinde initial in China datorita parteneriatului cu fabrica Foxconn.
Informatii suplimentare

Informatii oferite de: Colectionarul & go4it
Share:

0 comentarii:

Traduce pagina

Total vizite postari

Nume

E-mail *

Mesaj *

Blog Archive

Un produs Blogger.