miercuri, 5 martie 2014

Tu ştiai cum a luat naştere numele ţării noastre? Istoricii ne explică de unde provine numele României

Numele de „România“ vine de etnonimul „român“ şi de la numele Ţării Româneşti, provincia la sud de Carpaţi care datează din Evul Mediu, din secolul al XIV-lea. Istoricii spun că numele „România“ era menţionat neoficial în ziarele care apăreau înainte de Revoluţia de la 1848.Potrivit istoricului bănăţean Ioan Haţegan, numele ţării noastre este strâns legat de Imperiul Roman de Răsărit (sau Imperiul Bizantin). Actuala denumire a statului a apărut pentru prima oară, în această formă, în secolul al XIX-lea, dar originile sunt mult mai vechi.
Paşoptiştii au ales acest cuvânt care să-i unească pe cei care se numeau oricum „români”. „Dat fiind că eram o ţară latină, la mijlocul secolului al XIX-lea, înainte de unirea lui Cuza, Alecsandri şi alţi intelectuali din acea perioadă au ales termenul de România, care vine de la vechea Romania, teritoriu al Imperiului Bizantin. România de astăzi este singura ţară neo-latină care a mai rămas din Imperiul Roman de Răsărit”, a explicat istoricul bănăţean Ioan Haţegan, părere confirmată şi de faptul că popoarele din jur sunt în majoritate slavice, românii fiind singurul popor din Balcani cu o limbă ce are origini clare în limba latină. 
  Numele de România, oficial din 1862
Oficial, numele de România a fost recunoscut în anul 1862, în cadrul primei Adunări Generale de după unirea Moldovei cu Ţara Românească.
„Ţara noastră şi-a luat numele oficial la 24 ianuarie 1862, atunci când Moldova şi Ţara Românească au format un stat unitar, prin efortul remarcabil depus de Alexandru Ioan Cuza, care la data de 5 ianuarie 1859 a fost ales domnitor al Moldovei, iar pe 24 ianuarie al aceluiaşi an şi al Ţării Româneşti. În cadrul primei adunări de după Unire a fost aprobată iniţiativa lui Cuza ca statul român să preia denumirea oficială de România, şi care mai târziu a fost precizată în primul articol al Constituţiei din 1 iulie 1866”, explică Grigore Ioniţă, profesor doctor în istorie.
„Cu toate că denumirea oficială a fost dată în anul 1862, numele a fost vehiculat  în perioada de dinaintea creării statului român modern. Locuitorii celor două principate au cerut  în cadrul Adunărilor Ad-Hoc din 7 octombrie 1857 şi 8 octombrie 1857 unirea Principatelor într-un singur stat cu numele de România. Însă, marile puteri europene întrunite la Convenţia de la Paris, în anul 1858 au respins această dorinţă a românilor. În declaraţie a s-a stipulat faptul că cele două principate se vor numi Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei”, conchide profesorul.
În ziare, dinainte de 1848
Numele de România este legat de cel de „român“ (folosit iniţial în varianta de „rumân“) şi de la denumirea statului creat de Basarab I, la sud de Carpaţi, „Ţara Românească“. Istoricii specializaţi pe Epoca Medievală credeau că „actul de botez al României“ sunt scrierile unor cărturari italieni, saşi şi greci.
„La începutul secolului al XVII-lea, cărturarul raguzan (n. r. din provincia Ragusa, din Sicilia) Giacomo Luccari foloseşte deja cuvântul România, denumind astfel Ţara Românească. În secolul al XVIII-lea, acelaşi termen este folosit de cărturarul sas Martin Felmer. La 1816, cărturarul grec Dimitrie Philippide scrie o Istorie a României şi o Geografie a României, în greacă. Multă vreme s-a considerat că aceste cărţi au constituit actul de botez al României, dar astăzi medieviştii descoperă mereu menţiuni mai vechi ale unor termeni asemănători precum Romaniolia“, afirmă profesorul Sorin Mitu, şeful catedrei de Istorie Modernă la Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca.
În ziare, dinainte de 1848. Statul de la sud de Carpaţi, creat de Basarab I şi numit Ţara Românească apărea, cu calitate neoficială, în ziarele dinainte de Revoluţia de la 1848 cu denumirea de „România“. Termenul era folosit, tot generic, şi în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, deşi numele oficial al statului era Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti
Share:

EvoBus, compania care a livrat catre RATB autobuzele Citaro, dispare ca entitate juridica distincta prin fuziunea cu Mercedes-Benz Romania

EvoBus Romania, compania fondata in 2006 in urma unei licitatii prin care RATB a cumparat autobuzele Mercedes-Benz Citaro care circula in Bucuresti, va fuziona cu Mercedes-Benz Romania, anunta Daimler AG. EvoBus a avut in 2007 o cifra de afaceri de 127 milioane lei, iar in 2012 cifra de afaceri a fost de 70,5 milioane lei, iar profitul net a fost 2,9 milioane lei. Numarul de angajati era de 52. EvoBus a livrat catre RATB o mie de autobuze intre 2006 si 2009, la un pret mediu de 200.000 euro.
Producatorul german de automobile Daimler AG planuieste sa isi eficientizeze activitatile de vanzare si post-vanzare pe piata din Romania prin fuziunea celor doua entitati de distributie locale, Mercedes-Benz Romania S.R.L si EvoBus Romania S.R.L, arata un comunciat de presa.
Dupa finalizarea procedurilor legale, activitatile EvoBus vor fi transferate catre Mercedes-Benz Romania, acestea incluzand vanzarea de autobuze si autocare noi si second hand si operatiunile de retail. Toti angajatii actuali ai EvoBus Romania vor continua sa isi desfasoare activitatea in cadrul Mercedes-Benz Romania.
In consecinta, EvoBus Romania va inceta sa existe ca entitate juridica distincta. Dupa fuziune, activitatile se vor desfasura intr-o structura combinata, sub aceeasi conducere. Sediul EvoBus din Bucuresti, din strada Odaii, va fi mentinut, iar echipele de vanzari si de service vor ramane in aceeasi locatie.
EvoBus Romania a fost fondata in 2006 in urma unei licitatii importante organizata de catre Regia Autonoma de Transport Bucuresti, detinuta de Guvern, pentru achizitia de autobuze si servicii post-vanzare.
EvoBus a avut in 2007 o cifra de afaceri de 127 milioane lei, iar in 2012 cifra de afaceri a fost de 70,5 milioane lei, iar profitul net a fost 2,9 milioane lei. Numarul de angajati era de 52.
EvoBus a livrat catre RATB o mie de autobuze intre 2006 si 2009, la un pret mediu de 200.000 euro.
Share:

Cum explica seful Opel problemele marcii: Elefantul rosu si cele doua mari lipsuri

Marca Opel are probleme in Europa, este neinteresanta pentru multi clienti si doua mari probleme trebuie rezolvate, spune seful marcii, Karl-Thomas Neumann, citat de Financial Times. El face o metafora, comparand situatia Opel cu cea in care un elefant rosu sta langa masina si iti spune ca nu are rost sa o cumperi. Germanii sunt insa decisi sa rezolve problema, dar va fi un drum lung.
Opel avea o cota de 8,4% in Europa acum sapte ani, iar anul trecut a scazut la 6,8%. In plus, pierderile cumulate ale diviziei europene a GM au depasit 20 miliarde dolari in 15 ani, iar concernul american a fost la un pas de a vinde Opel in 2009.
Situatia nu este buna deci, chiar daca modele precum Insignia si ADAM au avut cronici pozitive. Care este problema? E vorba de un zid mental, de perceptia clientilor, spune Karl-Thomas Neumann care compara situatia cu un elefant rosu.
“Era un elefant rosu care statea langa masina, unul despre care nimeni nu vorbeste si spunea asa: “Nu ma poti cumara pentru ca sunt un Opel”, explica seful marcii.
El considera ca Opel are doua mari probleme, una fiind legata de prezenta celor mai mari fabrici in Germania si Marea Britanie, tari cu costuri mari ale muncii.
“Opel are doua mari probleme: nu are acces la linii de productie low-cost si nu vinde in pietele cu cele mai mari cresteri”, explica Neumann.
Opel se pregateste sa inchida uzina de la Bochum, iar seful marcii spune ca e un lucru foarte dureros si Opel nu e deloc mandra ca inchide o fabrica auto germana.
Neumann spune ca revenirea nu se va produce doar prin reducerea costurilor si prin restructurare, ci numai daca se reuseste readucerea vanzarilor pe un trend crescator.
O dovada ca General Motors are incredere in Opel si ca o considera promitatoare a venit in decembrie anul trecut cand s-a anuntat faptul ca Chevrolet va iesi de pe piata europeana. Opel este brandul pe care ne vom concentra in Europa, au spus cei de la GM care spera ca o buna parte dintre potentialii clienti ai Chevrolet se vor indrepta catre Opel.
Share:

Traduce pagina

Total vizite postari